Familjeförening

Marshas familj har varit här i typ en timme, de har precis åkt iväg för att hitta på familjesaker tillsammans i Göteborg och de stannar till imon.

Jag vill att min familj också ska hälsa på =,( .
Nu känner jag att mitt sista uns av energi rinner ifrån mej, jag som hade tänkt ställa mej vid strykbrädan. Det får väl bli en senare fråga.
Men lite mat då? Mja, kanske, ska bara samla mej lite. Jag kan wikipeda lite på körtelfeber så länge.

"Körtelfeber, infektiös mononukleos eller kyssjuka är en sjukdom som orsakas av viruset Epstein-Barr, i familjen herpesvirus, och drabbar människor. Körtelfeber smittar via saliv, sexuellt samt via blodtransfusioner. Inkubationstiden är 4–7 veckor. Sjukdomen varar i ungefär tre veckor och trötthet är vanligt i flera månader efter detta. Sjukdomen drabbar oftast ungdomar i åldern 10–25 år men långt ifrån alla infekterade utvecklar de karaktäristiska symptomen. Efter infektion utvecklas en immunitet som gör att man är skyddad från ytterligare insjuknande. Eftersom det orsakande viruset är ett herpesvirus finns information som tyder på att det finns kvar latent i kroppen och sjukdomen åter kan bryta ut om personen fått nedsatt immunförsvar.

Symptom

Vanligast är förstorade tonsiller och förstorade lymfknutor i halsen, i armhålorna och i ljumskarna. Feber, trötthet och svårighet att svälja är också vanligt. Andra symptom som kopplas till körtelfeber är värk i lederna och ont i musklerna, svullna ögonlock, utslag på huden och illamående. Mjälten, njurarna och levern kan vara förstorade.

Smittovägar

Körtelfeber orsakas av Epstein-Barr-virus vilket smittar genom framförallt saliv. På grund av dess tendens att smitta via kyssar kallas sjukdomen på engelska bland annat kissing disease.

Behandling

Körtelfeber orsakas av ett virus och är därför inte möjlig att behandla med antibiotika. Istället brukar symptomen behandlas, t ex med hjälp av febernedsättande medel, för att underlätta sjukdomstiden. Receptfria läkemedel mot många obehag finns att tillgå och det rekommenderas att dricka mer än vanligt när man har feber.

Vaccination

Det finns ingen möjlighet att vaccinera sig mot smitta därför att de flesta människor är latenta bärare av Ebstein-Barr viruset och därmed automatiskt skyddade mot sjukdomen."

Minsann, då vet alla lite mer om hur jag har det!

 


Kommentarer

Åsikter och invändningar här:

Namn:
Kom ihåg mej

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din text:

Trackback
Denna blogg har för närvarande bloglovin)
RSS 2.0