Stockholm, Stockholm, stad i världen

Fredagen den sjunde juni tuffade jag upp till Stockholm medan min kamrat Emma tuffade neråt. Men även hon till Stockholm. Som så många andra före oss möttes vi upp vid hålet på centralen och mot hotellet det bar.
Vi bodde på Rica hotell, här har jag bott en gång innan, det var hösten 2006 med pappa. Då åkte vi för att se Mamma Mia! för första gången. Den här gången var målet att gå på Dramaten och besöka ABBAmuseet för första gången.
Dramatenbesöket skulle ske redan samma kväll som ankomsten.
Utanför stod så klart Margareta Krook i sin rökhörna, klart man skulle hälsa på henne =) !
Valet av pjäs baserades mer på vilka skådespelare som var med än handlingen, och Marie Göranzon vägde tyngst, så det fick bli Andra Ökenstäder/Other Desert Cities. Övriga medverkande:
Ingela Olsson
Hans Klinga
Reuben Sallmander
och superhärliga Gunilla Nyroos. Jag kan faktiskt inte förklara varför jag tycker så mycket om henne. Hon är folkkär, fast bara för mej. Eller nåt ...
På väg tillbaks från Dramaten försökte Emma fota av Stureplanssvampen. Det gick sådär ...
Sen gick vi runt i hela stan för att hitta oss ett Burger King, hade bara skådat McDonald'srestauranger hittills. När det mörknat satte vi oss på Drottninggatan och googlade fram ett på Sergelstorg. Efter en efterlängtad burgarmeny gick vi åter till hotellrummet och drack lite medhavd likör.
 
Sen blev det lördag och äntligen hotellfrukost! Måste vara meningen med livet. Men nåt med ventilationen på rummet gjorde att vi båda vaknat med halsont, jag drack fyra koppar te i förhoppning att det skulle gå över. Dessutom var ljudisoleringen kass, vi hade fönstret mot matsalen och när de började härja där klockan sju så var det omöjligt att sova.
Med frukosten avklarad bar det av mot Djurgården och ABBAmuseet!
Röda mattan ledde oss in i en souvenirbutik där man kunde gå och botanisera bland dyrgriparna medan man väntade på att ens nummer skulle ropas upp så man kunde köpa sej biljetten in. Jag var sugen på en tygväska, men jag ville ha med ABBA på, inte ABBA the museum =/ .
Björns stjärngitarr.
Och så var man nere på själva museet och kunde börja sin rundvandring.
Waterlookläderna.
Ring Ring! En av museets små specialiteter.
På skylten står det
"RING RING
Bara fyra personer i världen har numret.
Så svara om det ringer."
 
Det ringde inte ...
En relik av studion.
Och mixerbordet, med Stikkan Anderssons pipa.
Här är en annan specialitet. Ett piano, till synes vilket som helst. Men när man minst anar det kan det börja spela utan att nån sitter vid tangenterna. Det är på nåt sätt direktkopplat till ett annat piano i stan, tillhörande Benny. Så när Benny spelar hemma, spelar det på museet.
 
Det spelade inte ...
Relik på Viggsöstugan.
En loge.
Ett klädmakeri.
Läskigaste dockorna ever made!
Dockorna från The Last Video.
Lite Fernandorekvisita.
Arrivalhelikoptern =) !
Och så var det scendags! Massor med folk i lokalen, så jag trodde det var jättekö, men tydligen var de bara där för att beskåda, för när personen som var uppe när vi kom in var klar så kunde jag gå upp. Sjöng Mamma Mia ihop med abborna och längtade tills jag kom hem och kunde de det inspelade resultatet på deras hemsida. Men döm om min besvikelse när jag förstod att enbart 30 sekunder var med - alltså inte ens fram till första refrängen! Hade man vetat det i förväg hade jag ju kunnat be Emma filma hela med mobilen istället =( .
Lite kläder i montrar.
Waterlookläder igen!? Vilka var det då vi fotade och beundrade precis i början?
En slags wall of fame med alla skivsläpp.
Lite andra Björn&Bennyskapelser - kostymer från musikalen Mamma Mia!.
Det var ju inte ett rätt och slätt ABBA-museum, det fanns en stor avdelning med massor av svenska kändisar, små bås för varje årtionde sen hundra år tillbaks där man kunde lyssna på massor med inspelningar från just det årtiondet.
Och här nedan ser vi exempel på två montrar, med Cornelis och Robban Broberg.
Och så tackade ABBA för sej med dessa tavlor.
Vägen tillbaks till Drottninggatan tog vi med en omväg. Förra året jag var i Stockholm sa vi i sällskappet att vi skulle tokspringa upp för trapporna på Tullgatan, men av nån anledning glömde vi bort det sen. Denna gången blev det inte heller att vi kutade upp för dem, men vi gick ner för dem iaf. 
Och när vi ändå var där stannade vi till vid Olof Palmes minnesplatta. Till vår förtjusning hade någon lagt blomster där =) .
Så blev det kväll, vi proppade i oss mat på ett Pizza Hut precis vid hotellet och framåt småtimmarna tänkte vi hitta en trevlig krog att ta några öl på. Vi hittade en på Drottninggatan, men de stängde typ en kvart efter vi kom in, så vi fick stressdricka upp våran dricka. Man bara, hallå? Det är lördag och mitt i Stockholm, kan ni inte ha öppet till två åtminstone!? Icke. Efteråt orkade vi inte gå runt och leta mer, så vi gick tillbaks och gick och la oss.

Sen blev det då söndag och dagen för hemfärd. Vi checkade ut och började vandra mot centralen då vädret blev totalt kaos! Ösregn utan dess like och blixtar med explotionsartat muller som följd. Man kunde känna hur det tryckte mot bröstet varje gång. Vi sökte skydd i en kyrka vars gudstjänst nyss avslutats, så det trängdes massor med folk precis innanför portarna som inte ville gå ut. Så då fick vi allt ta våra väskor och springa vidare.
Därmed hade vi massor med timmar att slå ihjäl inne på centralen, vi fikade och planerade Europaresan som inte blev av i år heller.
 
Allt blixtoväder hade gjort att nån elcentral slagit ut vissa ledningar som tågen skulle köra hem folk på. Det innebar omdirigering med tågkaos och tokförseningar som följd. Hem kom jag sent på kvällen, men bara en o'n halv timme senare än tänkt.

Kommentarer

Åsikter och invändningar här:

Namn:
Kom ihåg mej

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din text:

Trackback
Denna blogg har för närvarande bloglovin)
RSS 2.0